Alt om Norrbäck 1:3

Hus i Norrbäck

Pensjonisthuset på gården. Foto: Anne Wuolab.

Huset vi bor i nå, mens vi renoverer gården. Hele huset er 50 kvadratmeter, litt større enn det kjøkkenet kommer til å bli i vårt hus. Men dette lille huset har en fantastisk romfordeling og masse sjarm. To feil har den 1) for lite for en familie på fire med hund og katt. Vi kan for eksempel ikke ha overnattingsgjester eller kaffebesøk. Vi har det alikevel. 2) Ingen vedovn. Vi fyrer med strøm og gass. Kan bli kaldt, men verst er det når man ikke kan tørke klær fort.

Oppdatering 2013: Natt mot søndag 4.februar 2012, brant hovedhuset. Det var tømt på det meste av møbler og løsøre. Et rom ble brukt som lager og oppbevaring av frysebokser. Det var en el-feil på et uttak i det rommet som startet brannen, trolig rundt 21-22.00 tiden.

HISTORIEN

Norrbäck feirer 200 år i år, 2009. Jubileumet ble feiret 27.juni i Uttermangården. Tilstede var nærmere 90 gjester. Grendehuset, byastugan, har fått navnet etter den første nybyggaren i denne bygda. Per Andersson Utterman kom med kone og sønn til Støttingfjellet. Her ryddet de skog og begynte å anlegge de første engene og åkrene. Denne sønnen, Johan Persson, fikk mange barn. Tre av dem fikk hver sin gård her i bygda, noen ble det kjøpt gårder til i nabobygdene. Persson hadde  drenger og tjenestejenter og jobbet hardt. Men når klokka slo 18 på lørdag og helgen ble ringt inn, sa han disse bevingede ord: «Tiden er min, og nå legger vi ned arbeidet for helgen.»

Det eldste bostaden i Norrbäck. Foto: Anne Wuolab

Det eldste bostaden i Norrbäck. Foto: Anne Wuolab

Gården vi bor på, er denne Jan Perssons bostad (Jan er en forkortning av Johan, og det ble han kalt). Den består av det eldste bostadshus, bygd 1829. Den har to etasjer, og store rom. Den er gjort i tømmer, men er ingen typisk Västerbottensgård. De siste som bodde i huset var Siri Hortense og Leo Alfins Napoleon Wollberg. De var søsken. Huset er også brukt som sommerhus av storesøster Irma Lindblad (født Wollberg). Huset ble bostad for Perssons sønn, Per Christian Johansson. Han fikk en sønn Johan Nikolaus og han overtok gården. Denne Johan Nikolaus tok etternavnet Wollberg.

Huset har ikke innlagt vann og har ingen strøm (er avkoplet).

Huset har ingen vannskade, og er egentlig i ganske bra skikk. Selvfølgelig trenger den oppussing. Min drøm ville være å etablere bed and breakfast der. Eller kunne tilby overnatting og mat av noe slag, i en eller annen form.

Hovedhuset. Foto: Anne Wuolab.

Hovedhuset. Foto: Anne Wuolab.

Neste hus er en klassisk Västerbottensgård. Den er bygd 1854. Den var kårbolig, fargångshus, for Johan Persson. Huset har vært bebodd i tre rom, et kjøkken, et soverom og hall. Huset hadde i tillegg bakeri (bagarstuga), ekstra soverom (bryggstukammar), melkerom (mjölkkontor) og vedhus. Andre etasje var aldri innredd. En renovering av hele huset ble gjort på 1960-tallet. Da flyttet en barnefamilie hit, det vil si, Jan Perssons oldebarn, Torsten Henry Nikolaus Wollberg med sin familie. Henry er yngste sønn av Johan Nikolaus og lillebror til Siri, Alfons og Irma. Henry har fem barn. Britta bor i Tuvträsk, Johan i Lycksele, Per bor på gården, Lotta i Stockholm og Anna i Nederland. Fruen het Anna Gretha Henricsson og kom fra Tärendö i Norrbotten.

Huset er 22 meter langt og 8 meter bredt. Huset har 2 etasjer. Dette huset skal nå renoveres. Det vil si; rive vegger  og golv til tømmerveggene for å sjekke vannskader, forbedre elsystemet, bytte vinduer og legge inn jordvarme.

Boden og en låve for å trøske. Foto: Anne Wuolab.

Boden og en låve for å trøske. Foto: Anne Wuolab.

Gården har også en låve (loge), bod (bo),

Bakeriet. Foto: Anne Wuolab.

Bakeriet. Foto: Anne Wuolab.

bakeri (bagarstuga), hønshus, grishus, røykeri (røkeri), garasje og

Hønsehuset. Foto: Anne Wuolab.

Hønsehuset. Foto: Anne Wuolab.

pensjonistbolig (fargånsstuge). Det er i pensjonistboligen vi bor i mens vi renoverer.

Grisehuset. Foto: Anne Wuolab.

Grisehuset. Foto: Anne Wuolab.

Boden er eldre enn 1829 og låven noe yngre, pensjonistboligen ble oppført 1965 og det yngste bygget er bakeriet fra 1996. Vi har også et drivhus (2007) og trekoie (2008) på gården.

Et røkeri. Foto: Anne Wuolab

Et røkeri. Foto: Anne Wuolab

Garasjen. Foto: Anne Wuolab.

Garasjen. Foto: Anne Wuolab.

Drivhuset. Foto: Anne Wuolab.

Drivhuset. Foto: Anne Wuolab.

Trekoje. Foto: Anne Wuolab.

Trekoje. Foto: Anne Wuolab.

Reklamer

En tanke om “Alt om Norrbäck 1:3

  1. Tilbaketråkk: 2010 in review « Wuolaberg

Det er stengt for kommentarer.